U herkent ze vast ook in uw gemeente, en ziet ze steeds vaker verschijnen op straat: de ‘verveelde’ jongeren. Nu de crisis langer duurt raken veel (ook ‘reguliere’) jongeren verveeld. Hun belangrijkste bezigheden, school en sociale contacten, zijn weggevallen. Daarvoor in de plaats is de ‘grote verveling’ gekomen, die jongeren dingen laat doen die ze anders niet doen. Overlast, door geluid en gedrag (zoals vervuiling) komt steeds meer voor.

U weet het ook: wegsturen of straffen heeft vaak weinig effect. Maar wat als we het omdraaien?

Wat als we jongeren positief gaan activeren? En ze op een voor hén betekenisvolle manier een bijdrage laten leveren aan deze gekke tijd. Want tussen de nukkige, recalcitrante jongeren zit meer creativiteit en goodwill dan op het eerste oog te zien is. Er leven genoeg ideeën onder jongeren, maar vaak hebben zij niet de middelen en kennis om ze om te zetten tot concrete acties. Gemeenten en andere professionals kunnen hier een faciliterende rol in vervullen en jongeren ‘aan’ zetten.

Zorgbelang Inclusief heeft jarenlange ervaring met jongerenparticipatie en helpt om jongeren op een betekenisvolle manier te betrekken bij vraagstukken en projecten. Voor beleidsmedewerkers (en andere professionals) hebben we vijf do’s & don’ts op een rijtje gezet – waarmee we hopen u te inspireren om jongerenparticipatie tot een succes te maken. Door met jongeren mee te denken, stel je hen in staat om hun idee te realiseren en verantwoordelijkheid te nemen. Dit levert driedubbele winst op! Het draagt bij aan hun ontwikkeling, aan actief burgerschap en verbetert de kwaliteit van voorzieningen.

Ook gingen we in gesprek met een tweetal jongeren over dit onderwerp. In deze video laten Stephan en Marly zien hoe zij hun jongerenproject tot een succes gemaakt hebben en wat beleidsmedewerkers moeten doen (en laten) om jongerenparticipatie tot een succes te maken!

Wilt u ook aan de slag met (verveelde) jeugd?

Voor kleine gemeenten (tot 60.000 inwoners) is hier een nieuwe subsidieregeling voor van VWS.

Indien gewenst kan Zorgbelang uw gemeente helpen bij het bereiken én activeren van jongeren. Met aansprekende, interactieve methodieken weten wij jongeren te boeien en te binden. Bijvoorbeeld door de (online) ‘Stembezorgd Vote’, ‘Tekentaal’ of ‘Pressure Cooker’. Allemaal methodieken om de ideeën, wensen en behoeften van jongeren boven te halen en om te zetten in concrete acties.

Vrijblijvend sparren over mogelijkheden om uw jongeren te activeren?

Neem contact op met Peter Bootsman of Arienne Wunderink, projectleiders jeugd.

2 gedachten over “Zet verveelde jongeren in hun kracht! (nieuwe subsidieregeling VWS voor kleine gemeenten)

Plaats een reactie